25 jaar MPM Business Navigators: terugzien en vooruit

Decennialang ligt er boter, vlees, gevogelte, eieren en fruit koel opgeslagen. Op 25 januari is Het Koelhuis in Zutphen de stoere industriële locatie, waar de business navigators van MPM hun 25-jarig jubileum vieren in het bijzijn van een groot aantal klanten uit de technische industrie. Keynote speaker is toekomstdenker, filosoof en inspirator Ruud Veltenaar. Een jubilerend bedrijf kijkt achterom. Maar veel belangrijker nog is het om vooruit te kijken, om future proof te zijn.

Legendarische opdracht

“Als je 25 jaar succesvol in business bent, moet je wel iets goed doen.” Tot die conclusie komt MPM-bestuurslid Loek Wisseborn in zijn welkomstwoord. In een kwart eeuw groeit MPM uit van een verbond tussen twee bevlogen mensen tot een vennootschap onder firma met achttien even bevlogen projectmanagers. Het begint allemaal in januari 1999. Dan komen Harrie van Gemert en Gerrit Klein op het idee om hun kennis en ervaring in de machinebouw te vermarkten. Ze richten Matching People Machines op, MPM. Op basis van detachering leveren we projectmanagement en systeemintegratie. Hun orderportefeuille is al snel vol. Er worden nieuwe MPM’ers gezocht. Legendarisch is de opdracht om voor 10,4 miljoen Nederlanders de zogenoemde Zalmkits in te pakken ter introductie van de euro. In vier maanden tijd zet nog jonge MPM een gigantische operatie succesvol op.

MPM’ers van het eerste uur

In de eerste MPM-jaren komen de nieuwe vennoten vooral uit het netwerk van Harrie en Gerrit: Evert-Jan Nieuwkerk, Jan Raijmakers, Frits Tiek, Martin Antonides, Ad van den Bovenkamp en Joop van Cuijk. Het zijn de MPM’ers van het eerste uur. In 2008 overlijdt Harry van Gemert op 64-jarige leeftijd. Loek: “Zijn ondernemerschap, flair, charisma en talent om mensen zich goed te laten voelen, wordt dan direct gemist. Maar MPM moet door. Gerrit neemt in 2008 de rol van gangmaker over en vormt samen met Ad het dagelijks bestuur.”

Unieke groep mensen

Nieuwe vennoten dienen zich aan. Met andere ervaring, achtergronden en visies. Het gesprek over wat MPM betekent, blijft daardoor gevoerd worden. Loek: “We worden ons er steeds meer van bewust dat we een unieke groep mensen bij elkaar zijn die van elkaar leren, elkaar inspireren en elkaar in vertrouwen nemen in lastige persoonlijke kwesties. MPM wordt zo een sterk collectief, zonder het individu uit het oog te verliezen.”

Business Navigators

In 2015 herpositioneert MPM zich in de markt als MPM Business Navigators. Als ervaren leidinggevende technici die als senior gidsen organisaties beter kunnen maken. Die stevige projecten kunnen realiseren met verschillende bedrijfskundige technieken. In korte tijd komen er veel nieuwe vennoten bij. Eén van de aanjagers in dat wervingsproject is Anton Paardekoper. Hij verlaat MPM in 2008 om een eigen bedrijf te beginnen in de duurzame kassenbouw. Anton overlijdt eind 2022. Loek: “We zijn hem dankbaar voor wat hij voor MPM heeft betekend.”

Grip op complexiteit

In 2023 nemen Loek Wisseborn en Anita Oosterbeek het stokje over van Gerrit Klein en Ad van den Bovenkamp als dagelijks bestuur. MPM Business Navigators ontwikkelt in dat jaar een nieuwe merkidentiteit waarin oude, vertrouwde kernwaarden een plek krijgen, met als overkoepelende overtuiging ‘grip bieden op complexiteit’. Loek: “Het is onze ambitie om nog heel lang te blijven plussen in organisaties waar techniek en complexiteit een gegeven zijn.”

Stakeholder aarde

We kijken graag vooruit. Daarom laten we ons die 25e januari graag meenemen in de prikkelende toekomstbespiegelingen van Ruud Veltenaar. Zijn boodschap is dat we een nieuw tijdperk zijn ingegaan. Een tijdperk waarin groei en de belangen van aandeelhouders ondergeschikt raken aan de belangen van de stakeholder waar niemand buiten kan: onze aarde. Een verhaal dat nagonst in allerlei gesprekken tijdens het buffet in Het Koelhuis in Zutphen.