Palsgaard Netherlands verdubbelt capaciteit

Palsgaard is een internationale speler in de wereld van de emulgatoren en stabilisatoren. Het bedrijf heeft zijn hoofdvestiging in Oost-Jutland, Denemarken. Voor de fabriek in Zierikzee begeleidt MPM’er Gerrit Klein de verdubbeling van de capaciteit daar. Gerrit: “Dat is méér dan het kopiëren van wat Palsgaard al sinds jaar en dag doet in Zierikzee.”

Hoge ambitie, lage footprint

Vier reactoren produceren op het terrein van Palsgaard in Zierikzee chocolade-emulgatoren. Op de eigen website noemt Palsgaard dat ‘de verborgen ingrediënten die alledaagse voedingsmiddelen veranderen in buitengewone producten’. Emulgatoren zorgen ervoor dat water en vetten zich kunnen mengen. Daarbij ligt de ambitie van het Deense bedrijf hoog. De footprint ligt zo laag mogelijk. Nog een keer de website van Palsgaard: ‘Al onze emulgatoroplossingen worden geproduceerd in CO2-neutrale fabrieken. We zijn er trots op dat we ons doel voor 2020 van CO2-neutrale productie al in het kalenderjaar 2018 hebben bereikt – twee jaar eerder dan gepland.’

Verdubbelingsopgave

Gerrit Klein: “De fabriek die twintig jaar geleden in Zierikzee is neergezet omdat de oude niet meer genoeg capaciteit bood, is inmiddels weer te klein. De verdubbelingsopgave wordt aangegrepen om de productiemethoden te moderniseren, om slimmer te produceren en een nog betere beheersing te krijgen van de productkwaliteit. Om nieuwbouw te plegen, zijn vergunningen nodig. Daar ben ik mee bezig. Ook zoek ik de juiste partijen die een rol kunnen spelen in het ontwerp en de uitvoering van dit mooie project.”

Goede sfeer, korte lijnen

Verschillende elementen maken Gerrit Klein enthousiast voor dit project. “Palsgaard is een Deens bedrijf met een stichtingsvorm. Een bedrijf dat goed voor zijn medewerkers zorgt. Het is daarom niet zo vreemd dat het verloop erg klein is. Mensen willen graag bij Palsgaard werken. De sfeer is goed en de lijnen zijn kort. Dat spreekt mij aan.” Dit unieke project daagt uit om buiten de gebaande paden te durven gaan. “Daarin wil ik die medewerkers natuurlijk meekrijgen. Voor hen gaat er veel veranderen. Het is mijn taak om hen te inspireren en te enthousiasmeren.”

Hoge temperaturen

Wat hem ook aanspreekt, is de branche. “Bij chocolade denk je natuurlijk aan voedingsmiddelen. Maar de productie van emulgatoren speelt zich af bij heel hoge temperaturen. Dat maakt het meer een chemisch proces dan een voedingsmiddelenproces. Die combinatie van chemie en voedingsmiddelen is heel boeiend. Ik heb zowel ervaring opgedaan in de procesindustrie als in de voedingsindustrie. Hier komen ze samen.”

Alle bedrijfsniveaus

MPM staat voor een can do-mentaliteit, voor resultaatgerichtheid, voor verbindend en inspirerend projectmanagement. Gerrit Klein kan al die kernwaarden kwijt in zijn project bij Palsgaard. “Dat ‘can do’ zit natuurlijk in ons DNA. Het is uitermate leuk om dat over te brengen op anderen. Ik heb regelmatig contact met de stakeholders in Denemarken. Als zij vragen of ik kan leveren wat ik beloof voor het budget dat zij daarvoor hebben vrijgemaakt, dan is het aan mij om hen mee te krijgen. We gaan voor een goed resultaat en daarvoor is op alle bedrijfsniveaus inspirerend en verbindend projectmanagement nodig. Dat is wat mij uitdaagt, waar ik graag mee bezig ben, tot en met de implementatie van het project.”