Hoe maak je duurzaamheid bedrijfseconomisch interessant?

Je bent jong en ambitieus. Je hebt net je bachelordiploma op zak. Op zoek naar je eerste baan in de technische wereld. Hoe krijg je dan de vliegende start die je wenst? MPM business navigator Jeroen Kroese hoeft daar niet lang over na te denken: “Volg het traineeship Technisch Talent aan de Onsite Academy. Daar raken studie en praktijk elkaar. Jeroen deelt er als trainer-coach zijn MPM-expertise met de trainees. Onlangs brachten zij een bezoek aan Interface in Scherpenzeel, wereldmarktleider in de duurzame productie van commerciële tapijttegels. Daar stond de boeiende vraag centraal hoe je duurzaamheid bedrijfseconomisch interessant maakt.

Kijkje in de keuken

Eerst even naar dat traineeship. Jeroen: “Dat duurt twee jaar. In het eerste jaar gaan we met de studenten dieper in op de zogenoemde soft skills. Hoe geef je leiding aan een afdeling of een bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat mensen het beste uit henzelf halen in je organisatie? Hoe geef je goede feedback? Dat soort dingen. In het tweede jaar gaan we dieper in op thema’s als bedrijfsstrategie, projectmanagement, innovatie en duurzaamheid. Als MPM business navigator vind ik het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring te delen met deze enthousiaste, ambitieuze gasten. Daarbij hoort ook dat we bij diverse relaties gedurende die twee jaar een kijkje in de keuken nemen. Zo ook bij Interface in Scherpenzeel.”

Fascinerend

Interface maakt innovatieve tapijttegels. Klanten van over de hele wereld komen naar Scherpenzeel voor kwaliteit, maar ook om te zien welke duurzame processen ten grondslag liggen aan het product. Jeroen: “De studenten zagen hoe je als bedrijf een bijdrage kunt leveren aan energieneutraal produceren. Dat was ook voor mij fascinerend om te zien.”

Behalve een rondleiding door een bevlogen medewerker kregen de studenten een zeer informatieve presentatie van Geanne van Arkel. Zij is daar Head of sustainable development en vertelde veel over de duurzaamheidsinitiatieven die Interface heeft genomen.

Gewoon winst

Een ander boeiend onderdeel van het bezoek was het gesprek met de Senior Vice President Operations van Interface, Ton van Keken. Jeroen: “Interface is al jaren een pionier op het gebied van duurzaam ondernemen. Maar er moet ook gewoon winst gemaakt worden. De studenten konden Ton van Keken daarover vragen stellen. Hoe houdt hij de aandeelhouders tevreden en blijft Interface toch koploper op het gebied van duurzaamheid?”

Ambitieuze visie

Interface heeft een duidelijke en ambitieuze visie, zo blijkt op de website van het bedrijf: ‘De [AV1] moed en ambitie om te doen wat goed is, ondanks de obstakels die we onderweg tegenkomen. Een standvastige toewijding om te laten zien dat duurzaamheid beter is voor het bedrijf. We geloven dat we de verandering zelf in moeten zetten en daarom transformeren we Interface van een plunderaar van de planeet in een stichter van herstel. We hopen dat dit proces […] de aanzet vormt voor een nieuwe definitie van industrie over de hele wereld.’

Jeroen: “De studenten – aan de start van hun eigen carrière – vonden het bedrijfsbezoek heel inspirerend. Je kunt innovatieve en duurzame ambities hebben die nergens toe leiden, simpelweg omdat ze niet haalbaar blijken. Bij Interface zagen zij dat het ook anders kan. Als MPM business navigators willen we organisaties binnen de technische industrie naar ‘groter hoogten’ gidsen. Het is prachtig wanneer mensen aan het begin van hun technische carrière al zo’n mooi vergezicht zien. Daar help ik als trainer-coach van Onsite Academy graag aan mee.”

Lees ook het verslag van Onsite Academy over dit bedrijfsbezoek.