Implementatie SAP-software bij Cargill

Kritische productieprocessen moeten dag en nacht door kunnen gaan. Productielijnen staan daarom zo min mogelijk stil en correctief onderhoud voorkomen we graag zo veel mogelijk. Maintenance is een kritisch onderdeel van ieder productiebedrijf. Dat geldt zeker voor de Cargill-vestigingen in Antwerpen en Gent. MPM’er Evert-Jan Nieuwkerk liet zien dat hij grip weet te krijgen op complexiteit. Hij begeleidde de implementatie van de SAP Plant Maintenance-module en het hele proces daaromheen.

Wereldwijd opererend

Cargill is een wereldwijd opererend bedrijf met meer dan 150 jaar ervaring, zo’n 155.000 medewerkers in 70 landen en een totale jaaromzet van meer dan $ 114,6 miljard. Het bedrijf zet zich naar eigen zeggen in om ‘de wereld op een verantwoorde manier te voeden, de impact op het milieu te verminderen en de gemeenschappen waarin we leven en werken te verbeteren’. Cargill creëert daartoe een netwerk binnen het globale voedingssysteem en koppelt landbouwers aan markten en klanten aan duurzame voedingsoplossingen. De fabrieken in Antwerpen en Gent leggen zich toe op het persen, raffineren, harden en verkopen van oliën, oliezaden en granen.

Homogener

Om de bedrijfsprocessen in deze twee Belgische vestigingen verder te optimaliseren, heeft Cargill besloten daar ook de maintenanceprocessen te gaan managen met gebruikmaking van de Plant Maintenance-module van het SAP Enterprise Resource Planningsysteem (SAP ERP). Die processen werden tot nu toe beheerd met andere software genaamd Maximo. De overstap naar SAP zorgt voor een nog homogenere bedrijfsvoering. Wat doet die PM-module precies?

In één oogopslag

Evert-Jan: “Daarmee beheer je in een fabriek, een plant, alle voorkomende onderhoudsactiviteiten. Je verbindt die activiteiten met elkaar én met andere SAP-modules. Terug naar de maintenance: ergens in de fabriek ontstaat een onderhoudswerkorder. De module koppelt daaraan de benodigde materialen, arbeid en tijd. Zij vraagt of eigen mensen of externen de arbeid leveren. Je kunt zien of de materialen die je nodig hebt voor de onderhoudsklus in voorraad zijn of dat je ze in moet kopen. Als de monteur aan de slag gaat en de klus geklaard heeft, meldt hij terug dat het onderhoud is uitgevoerd. Het kan ook zijn dat het bewuste onderdeel nog extra aandacht nodig heeft. Ook dat komt in de PM-module te staan. Je krijgt dus in één oogopslag de status te zien van iedere onderhoudsorder.”

Beheertool

De kernactiviteiten van de PM-module zijn: inspectie, correctief, preventief en predictief onderhoud, asset-, voorraad-, inkoop- en financieel beheer en alle andere maatregelen die nodig zijn om een ideaal technisch systeem in stand te houden. Evert-Jan: “In de verhouding correctief-preventief onderhoud zoekt Cargill naar het optimum om zo min mogelijk stilstand in productie te hebben tegen acceptabele kosten. De Plant Maintenance-module faciliteert dat en is in die zin in de uitvoering een prachtige beheertool. Daarnaast gaat Cargill met zijn tijd mee en streeft het bedrijf naar steeds meer predictief onderhoud.”

Preventief of predictief

“De reliability engineer heeft een overzicht van het correctief en preventief onderhoud. Correctief onderhoud kan hij voorkomen door een bepaalde interval te zetten tussen twee onderhoudsopdrachten. Zoals je met een kleine en een grote onderhoudsbeurt per jaar kunt voorkomen dat je auto langs de weg komt te staan. Dan hebben we het over preventief onderhoud. De reliability engineer kan óók periodiek allerlei metingen laten uitvoeren. Een voorbeeld: veel machines werken met lagers. Als je continu de trillingen van de lagers meet, krijg je big data. Gaan de lagers te veel trillen, dan wordt de speling te groot en is onderhoud nodig. Dankzij die big data kun je dat moment voorspellen. Dan hebben we het over predictief onderhoud. Bij preventief en predictief onderhoud kun je zelf het moment bepalen wanneer je de machines stil zet.”

Global team

De implementatie van de SAP PM-module staat binnen Cargill niet op zichzelf. “Die wordt in veel meer vestigingen wereldwijd uitgevoerd. Daar stuurt het global team van Cargill op. In nauw contact met dat team begeleid ik de implementatie in Gent en Antwerpen. Daarvoor zijn een heldere communicatie en een goede afstemming nodig. Dat is mijn verantwoordelijkheid. Verder manage ik in het hele traject een goede voorbereiding, de beschikbaarheid van alle trainingsmaterialen en de training van de gebruikers.” Over de voortgang van het project kan Evert-Jan melden dat de PM-module in Antwerpen op 7 oktober live is gegaan. “Daar zitten we nu in de nazorgfase. De PM-module in Gent gaat in het 4de kwartaal van 2022 live.”

Professionalisering

Dankzij de Plant Maintenance-module kan Cargill in Antwerpen en Gent de onderhoudsprocessen optimaliseren. Evert-Jan draagt in het verlengde daarvan ook de verantwoordelijkheid voor een nevenproject zijnde het professionaliseren van het reserveonderdelen voorraadbeheer. De professionalisering ziet hier toe op identificatie en harmonisatie van artikelen, implementatie van de MRP (Material Requirement Planning), cyclisch tellen voor een verhoogde voorraadbetrouwbaarheid en dergelijke.

Kennis en ervaring

Evert-Jan Nieuwkerk heeft in de achterliggende jaren als MPM’er een enorme kennis van en ervaring met processen op de werkvloer opgebouwd. Ook heeft hij veel expertise als het gaat met het SAP ERP-systeem en concurrerende software. Verder kan hij hierover helder en zakelijk communiceren met de toplagen van het management. Door hem het projectmanagement in handen te geven, borgt Cargill de succesvolle voortgang van dit optimaliseringsproject. Dat die MPM-inzet succesvol is, bewijst de oplevering van de SAP PM-module in Antwerpen.