MPM klaar voor de VUCA-wereld

Ooit van de VUCA-wereld gehoord? Deze uit Amerika overgewaaide term verovert steeds meer managementboeken. Het letterwoord duidt op een continu veranderende markt met een hoge onzekerheid en complexiteit die lang niet altijd helder is. Herkenbaar voor alle topmanagers. Hoe pas je daarop je leiderschapsstijl aan? MPM Business Navigators blijft ook hierin up-to-date. Onlangs nog volgden twee van onze business navigators – Loek Wisseborn en Erik Woerdeman – de masterclass ‘Persoonlijk leiderschap in een VUCA-wereld’ van de Nederlandse trendcatcher Ger Driesen.

Wie topmanager is in de technische maakindustrie weet uit ervaring voor welke uitdagingen de VUCA-wereld hem of haar stelt. Hoe speel je in op die voortdurend veranderende markt? Hoe ga je om met een steeds groter wordende onzekerheid en complexiteit? Leunen op wat je vroeger hebt geleerd, is niet aan de orde.

Innoveren

‘True leaders innovate’. Het is niet voor niets het motto van de TSM Business School. Ontstaan vanuit de Universiteit Twente richt deze business school zich op het ontwikkelen van de talenten van professionals en managers die werken in technologisch complexe omgevingen. Omgevingen waar wij als MPM’ers ons kind aan huis voelen. Het vermogen om te veranderen vormt steeds vaker in projecten de kritische succesfactor.

MBA-alumni

Voor haar MBA-alumni organiseerde de TSM Business School onlangs de masterclass ‘Persoonlijk leiderschap in een VUCA-wereld’, gegeven door de Nederlandse trendcatcher Ger Driesen. Onze MBA-alumnus Loek Wisseborn nam medevennoot Erik Woerdeman mee als introducee: Loek: “Het was aangenaam om weer eens in de collegebank te zitten. Ger Driesen bezorgde ons een boeiende, leerzame middag.”

Robot

De robotisering van processen heeft de toekomst, zo lijkt het. Maar een robot als manager is een tegenstrijdigheid in optima forma. Want óók uit de masterclass van Ger Driesen bleek dat de VUCA-maakindustrie vooral om flexibele, empathische managers vraagt. Managers die naast volatile de v van vision kunnen tonen. Naast uncertain de u van understanding. Naast complex de c van clarity. En naast ambiguous de a van agility, het vermogen om flexibiliteit in te bouwen in processen.

Grotere flexibiliteit

In de masterclass gaf hij op intrigerende wijze aan hoe de topmanagers van vandaag vorm kunnen geven aan hun VUCA-leiderschap. Niet door de oude aanpak drastisch in te ruilen voor een nieuwe, maar vooral door een nieuwe aanpak naast de oude aanpak te zetten. Door beide in wisselende situaties toe te passen. In het verhaal van Ger Driesen was daarom het woordje ‘en’ de rode draad. Dat vraagt inderdaad om een grotere flexibiliteit van de manager in een VUCA-wereld.

Intussen is het voor Loek en Erik weer business as usual: als topmanager acteren in een continu veranderende markt.