Nieuwe fabriek: van greenfield tot productie

Veel multinationals hebben hun productie verplaatst naar lagelonenlanden. Om zo toch maar aan ruimere winstmarges te komen. Dat dit zeker niet de enige manier is om een onderneming te laten floreren, bewijst Produlab Pharma in Raamsdonksveer. MPM’er Loek Wisseborn begeleidt daar de nieuwbouw van een fabriek en de inrichting van een flexibele en slimme organisatie.

Produlab Pharma is een zogenoemde contract manufacturing organisation, gespecialiseerd in de productie van diergeneesmiddelen. Die produceren zij dus niet voor eigen label, maar in opdracht van andere veterinaire farmaceutische bedrijven. Produlab is een onderneming die een gezonde groei laat zien. Dan komt het moment dat je ‘uit je jasje groeit’. Waar realiseer je dan een nieuwe fabriek? Ver weg, waar de lonen laag zijn? Of gewoon pal naast de huidige fabriek?

Vanaf de tekentafel

Produlab koos voor het laatste en huurde MPM’er Loek Wisseborn in om het designen van de nieuwe fabriek te managen en om een flexibele, slimme organisatie in te richten. Daarmee was Loek in Raamsdonksveer betrokken bij alle stappen richting nieuwbouw. “Ik weet waarom we welke keuzes aan de tekentafel hebben gemaakt. En intussen staat de fabriek er, met daarin alle machines en installaties.”

Cleanroom

“Nu zijn we volop bezig met de inbedrijfstelling van een cleanroom van 2.500 m2. Een zeer zuivere werkomgeving, speciaal ontworpen om storende contaminaties in het productieproces uit te sluiten. Zo’n contaminatie kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer stof of vezels of andere micro-organismen in het Produlab-product terechtkomt. Dat kun je natuurlijk niet hebben. De cleanroom gaat er prachtig uitzien.”

Sleutelrollen

Iedere fase was voor Loek Wisseborn weer anders en heeft ook weer een andere uitdaging. “Nu komen alle lijnen van de deelnemende partijen bij elkaar. Wat een ieder heeft geproduceerd, moet nu samen gaan werken. Om in dat proces zo min mogelijk ruis te krijgen, hebben we ervoor gezorgd dat alle mensen die een sleutelrol vervullen bij elkaar in één ruimte zitten. Tot nu toe loopt dit als een trein.”

Productieprocessen

Straks moeten de processen in de nieuwe fabriek worden aangesloten op die in de huidige fabriek. Dat vraagt een goede voorbereiding. Dit betekent concreet dat mensen die in de nieuwe fabriek bezig zijn steeds vaker aandacht vragen van de productie in de huidige fabriek. Dat daardoor die productie tijdelijk wat meer onder druk komt te staan. Het is voor mij de uitdaging om ook deze fase goed door te komen, terwijl Produlab gewoon volgens planning blijft leveren.

Juli 2020

In de zomer van 2020 worden in de nieuwe fabriek de eerste commerciële producten gemaakt. Daarna zal Produlab de productie gaan intensiveren. Loek: “Het is mijn taak om daarop toe te zien en om bij te sturen wanneer dat nodig is. Dan is het handig dat ik vanaf de tekentafel bij dit project betrokken ben. Mijn taak zit erop als alles goed draait. Dus als Produlab Pharma een veel grotere productiecapaciteit heeft gekregen en een slimme, flexibele organisatie.”