‘Ook mensen en kennis vormen een bedrijfsasset’

‘Ook mensen en kennis vormen een bedrijfsasset’ 10-03-2022

Ook al is hij sinds 2007 MPM-vennoot, Charles van der Splinter heeft nog steeds een groen Heineken-hart. In de loop van vele jaren heeft hij bij deze organisatie een enorme expertise opgebouwd over bier brouwen en alles wat daarbij komt kijken. In allerlei projecten is deze brewing consultant bezig om de wat complexere technologische problemen op te lossen zodra die zich voordoen én om gelijktijdig zijn kennis en ervaring over te dragen aan een jongere generatie. Een prachtige uitdaging.

 

Alles moet kloppen

Met een hoog rendement het maximale produceren binnen een bepaalde tijd. Net als bij de meeste bedrijven is dit ook bij Heineken Den Bosch de opdracht waar de organisatie voor staat. Charles: “Je probeert alles uit je installaties te halen, binnen de gestelde proces- en kwaliteitsparameters. In de brouwerij maken we uiteindelijk per jaar ruim 250 verschillende SKU’s (stock keeping units, unieke productsoorten in het totale assortiment). De ene soort maken we heel vaak. De andere soort maar twee of drie keer per jaar. Hoe frequent je ook produceert, in zo’n proces moet alles kloppen. Is er ergens in het proces een hick-up, dan is het zaak om die zo snel mogelijk op te lossen, vast te leggen en te borgen.”

 

Groen hart

Charles van der Splinter leerde het vak bij Heineken. “Ik ben daar in 1980 begonnen. Via allerlei interne en externe opleidingen, waaronder de Heineken University, heb ik binnen de organisatie diverse functies mogen uitvoeren. Sinds ik in 2007 voor mijzelf ben begonnen binnen MPM-verband, heb ik voor Ziemann en Krones als commissioning engineer en voor Heineken als global consultant de hele wereld over gereisd en voor allerlei brouwerijen gewerkt. Nu ben ik weer terug in de Bossche brouwerij, terug op het nest waar ik vandaan kom. Ook als zelfstandige ben ik nog steeds een Heinekenman met een groen hart.”

 

Ontrafelen

Heineken fles Pixabay fotoDe productie van al die SKU’s – van de inname van de grondstoffen tot en met het afvullen en de distributie - verloopt via veel schakels en installaties. Als ergens in dat proces een kink in de kabel komt, is de productie zelf niet altijd in de gelegenheid om dat probleem op te lossen. Zeker niet als het wat complexer lijkt te zijn dan gedacht. “Op dat moment maakt Heineken Den Bosch gebruik van mijn expertise. Ik start een team op en samen doen we een zogenoemde TPM-analyse met als belangrijkste check op basiscondities. Daarna gaan we als team aan de slag om het probleem te ontrafelen en tot een oplossing te komen. We doen dat in nauwe samenspraak met andere technologen, de desbetreffende operator(s), de rayonmanager en de manager Brouwen.”

 

Borgen en vastleggen

Ieder bedrijf wil zo min mogelijk worden geconfronteerd met uitval van installaties. Niet ieder bedrijf reageert op dezelfde manier wanneer zich een probleem voordoet. Charles: “Ik spreek even in het algemeen. Als een bedrijf te maken krijgt met een probleem in een productieproces, terwijl je toch zo veel mogelijk productie wilt blijven draaien, kun je ervoor kiezen om het probleem op te lossen of te omzeilen. Het gebeurt nogal eens dat bedrijven ervoor kiezen het probleem te omzeilen. Met een lapmiddel houden ze dan de productie gaande. Het probleem is daarmee niet weg, maar je ziet het niet meer. Ik kies altijd voor de andere kant: het probleem analyseren, oplossen, de oplossing borgen en vastleggen. Dan weet je zeker dat het probleem zich niet meer zal voordoen.”

 

Kennisbehoud

“Heineken is een bedrijf dat investeert in nieuwe technologie en nieuwe installaties. Dat vraagt om een goede match van oude en nieuwe machines, oude en nieuwe kennis. Naast de troubleshooting ligt daar mijn toegevoegde waarde voor de organisatie. In het algemeen is het bij grote bedrijven in Nederland een probleem dat kennis dreigt weg te lekken door reorganisaties en het vroegtijdig met pensioen gaan van de Heineken productieplanning Pixabay fotogrijze golf. Niet alleen dure machines en installaties, maar ook mensen vormen een bedrijfsasset, waarin je moet investeren en waarop je moet afschrijven. Gelukkig zie ik dat men bij Heineken overtuigd is van de noodzaak om de bestaande kennis op een goede manier over te dragen. In dat proces ben ik een klein radertje. Wanneer we een probleem oplossen, deel ik zo veel mogelijk installatiekennis met anderen door ze te betrekken bij de analyse en oplossing van het probleem. Jongere mensen hebben vaak veel specialistische kennis. De overkoepelende kennislaag daarboven is veel dunner. Die zou ik graag wat robuuster willen maken.”