Borgen van continuïteit en kwaliteit in bijzondere periode

Borgen van continuïteit en kwaliteit in bijzondere periode 05-05-2021

Het concern MPS Systems B.V. levert wereldwijd aan meer dan veertig landen hoogwaardige flexo-, offset-, zeefdruk- en hybride drukpersoplossingen voor het bedrukken van etiketten en flexibele verpakkingen. De onderneming is sterk in kwaliteit én in maatoplossingen. Daarom wordt het bedrijf in Arnhem wel de Porsche in de drukpersindustrie genoemd.  Noblesse oblige. Ook wanneer nationale regeringen diverse vervoersbeperkingen opleggen, wil MPS zijn naam hooghouden. MPM’er Emile Baltussen ondersteunt het bedrijf bij de borging van de continuïteit en de optimalisering van het projectmanagement in bijzondere tijden.

 

De machines die ze in Arnhem bouwen, zijn beslist niet standaard te noemen. De klant heeft bij de engineering altijd een belangrijke vinger in de pap. MPS stelt de mensen die de machine bedienen centraal. Operator focused, results driven. Als mens en machine elkaar optimaal ‘begrijpen’, kan de machine de klant het beste rendement bieden. Daarom: maatwerk waar mogelijk, gekoppeld aan een hoogwaardige kwaliteit.

 

Grote flexibiliteit

Die propositie schept uitdagingen. Zeker wanneer landen in het internationaal verkeer continu hun spelregels veranderen vanwege COVID-19. Emile: “Als klant mag je verwachten dat de MPS-service engineer binnen de afgesproken periode de machine installeert, in bedrijf stelt en de klant traint. En als productiebedrijf zelf mag je erop rekenen dat ingekochte componenten en resources op tijd geleverd worden. De borging van continuïteit vraagt om een grote flexibiliteit in het plannen en het volgen van de nationale maatregelen.”

MPS machine EFA left side

Brede scope

De scope van Emiles opdracht is breed. “Wanneer Sales een project heeft verkocht, komt dat bij mij terecht. Ik ben verantwoordelijk voor de uitvoering ervan inclusief de installatie. Daarbij rapporteer ik rechtstreeks aan MPS-ceo Atze Bosma.” In dat hele productieproces stuurt Emile verschillende projectteams aan. “Komt een pas verkocht project op mijn bureau terecht, dan kijk ik met Supply Chain en Engineering op welke termijn we dat kunnen uitvoeren. We werken de afspraken met de klant verder uit en plannen het project in. Inkoop zorgt ervoor dat alle onderdelen op tijd beschikbaar zijn. En we bereiden de installatie van de machine voor. Na oplevering van het project draag ik de verantwoordelijkheid over aan de serviceafdeling.”

 

Uitdaging

Wat ieder project tot een uitdaging maakt, is de combinatie van maatwerk en de met elkaar afgesproken doorlooptijd. “Bij MPS Systems is alles strak geregeld. Om de continuïteit te borgen in deze bijzondere tijd is het zaak daar nog een tandje bij te zetten. Hoe houd je maatwerk en dus flexibiliteit in stand, zonder in te leveren op continuïteit? In deze opdracht kan ik gebruikmaken van mijn expertise om in een sterk internationale klantomgeving met allerlei taal- en cultuurverschillen onder hoge druk focus te houden op belangrijke zaken. Om in een organisatie een balans te zoeken tussen verschillende belangen.”

 

Verbinding

Als MPM’er maakt Emile onderdeel uit van een selecte groep managers in de technische industrie. Managers die zich erop voorstaan dat zij goed kunnen verbinden. Emile: “Die competentie is ook in deze opdracht zeer relevant. Ik heb te maken met klanten, lokale agents in veertig landen, een interne afdeling Sales, met inkoop, assemblage, ingebruikname, engineering en service. Bij ieder project moet alles precies in elkaar grijpen. Dan komt het er in mijn rol op aan, dat je goed kunt verbinden. Ik kijk hoe de processen zijn geregeld en waar veranderingen mogelijk zijn. Maar nooit om te veranderen. Het gaat mij erom om in verbinding met elkaar kwaliteit en continuïteit te borgen. Zo wil eraan bijdragen dat MPS Systems haar leidende rol behoudt: de Porsche in de printindustrie.”

Foto machine: MPS Systems B.V.