MPM’er brengt structuur in maintenance van Aldel

MPM’er brengt structuur in maintenance van Aldel 18-08-2020

De ovens branden en de machines draaien weer op volle toeren bij Aldel, de aluminiumsmelter aan de Dollard in Noordoost-Groningen. Het bedrijf weet zich met veel nieuw elan te ontworstelen uit een economische misère. MPM’er Erik Oortwijn heeft de mooie opdracht gekregen om de maintenance en projectenafdeling van Aldel te reorganiseren. Een tussenstand.

 

Wie door het immense Aldel-gebouw loopt – circa 1 kilometer lang! – ziet het productieproces van aluminium voor zich. Hoe uit aluinaarde, afkomstig uit de raffinage van bauxiet, zuiver aluminium wordt gemaakt. Hoe dat gebeurt via elektrolyse in de vele smeltovens-op-een-rij bij bijna 1000° Celsius. Hoe allerlei installaties uiteindelijk uit deze aluin prachtige platen aluminium maken.

 

Volle orderboeken

Aldel - oven 2Aluminiumfabricage is zware industrie. Veel stof en hitte. Na jaren van faillissementsdreigingen, een paar daadwerkelijke faillissementen en evenzoveel doorstarts staan de orderboeken van Aldel weer vol. Niet alleen omdat de institutionele vermogensbeheerder York Capital Management in het aluminiumbedrijf investeert – York Capital heeft een beheerd vermogen van circa 18,5 miljard pond – maar ook omdat Aldel een lucratief leveringscontract kon afsluiten met Glencore, een wereldwijd opererend handelshuis.

 

Maintenance

MPM’er Erik Oortwijn kwam bij Aldel binnen om de fabricage van aluminium anodes weer op peil te brengen. Door een doelgericht projectmanagement slaagde hij daar binnen vier maanden in. Sindsdien is hij bezig met de reorganisatie van de afdeling Maintenance.

“Toen het met Aldel niet zo goed ging, had dat ook een negatieve invloed op het onderhoud van de ovens en andere installaties. Met weinig of geen middelen kon niet meer dan correctief onderhoud worden gepleegd. Met als gevolg dat veel installaties en ovens stilvielen. Aan mij de uitdaging om met dezelfde deskundige en goedwillende mensen een cultuuromslag te maken.”

 

Aldel - oven 1

Sturing in processen

Die mensen waren jarenlang gewend om met het ene gat het andere te dichten. Erik Oortwijn: “Nu er weer geld is, tuigen we met z’n allen de cyclus van preventief onderhoud opnieuw op. Brengen we weer sturing aan in de maintenanceprocessen. Waar nodig plegen we uiteraard correctief onderhoud, maar dat is niet meer de hoofdmoot van het werk. Op deze manier hebben we steeds meer ovens en installaties op het juiste peil teruggebracht. Tegelijkertijd ben ik bezig om ook de projecten weer op een goed gestructureerde wijze voor te bereiden en uit te voeren. Daarvoor hebben we de PRINCE-2 methodiek geadopteerd.”

 

Elan en vertrouwen

Dat productieniveau wil Erik natuurlijk ook vasthouden. “Daar was een inhaalslag voor nodig. Doordat dit nu allemaal lukt, ontstaat een nieuw elan binnen de maintenanceploeg. En omdat regionaal het vertrouwen in Aldel groeit, reageren ook steeds meer veelbelovende mensen op onze vacatures. Mijn toegevoegde waarde als MPM’er in dat alles is vooral structuur bieden. Zo heb ik wijzigingen in de organisatie doorgevoerd, waardoor weer transparant is geworden wie waarvoor verantwoordelijk is. Iedereen is daar blij mee.”