Marten Westerhof over MPM

Marten Westerhof over MPM 26-03-2019

Een potentiële klant wil op basis van een ambitieus tijdplan een groot project met jou realiseren. Daar word je enthousiast van. Maar hoe ga je zo’n groot project managen als je op korte termijn zelf niet de capaciteit in huis hebt? Dat is de situatie waarin Marten Westerhof, directeur Engineering bij Mirror Controls International (MCI) in Woerden, zat toen hij MPM’er Erik Woerdeman binnenhaalde.

Autospiegels

MCI is wereldmarktleider in de productie van actuators voor autospiegelglas. Een actuator is in het algemeen een instrument dat iets in beweging zet. Rijd je met een wat oudere auto, dan verstel je je spiegel waarschijnlijk nog met een kleine joystick aan de binnenzijde van het portier. Heb je een modernere auto, dan gebruik je daarvoor een klein toetsenpaneel waarmee je elektronisch zowel de linker- en rechterbuitenspiegel kunt verstellen. Dat zijn de actuators die MCI produceert. Een tweede hoofdproduct is de zogenoemde power folding actuator. Het instrument dat de gehele buitenspiegel in laat klappen tegen de auto aan.

Alle grote merken

Marten Westerhof vertelt enthousiast over MCI, een onderdeel van de mondiale Flex Group. “MCI produceert circa 70 miljoen van deze systemen per jaar. We doen dit met meer dan duizend werknemers. Behalve in Woerden hebben we ook productiefaciliteiten in Ierland, Mexico en China. We leveren aan alle grote automerken. Het bedrijf heeft de spiegelactuator zelf uitgevonden en begon de productie in 1972. Toen was BMW de eerste afnemer. Alle actuators in de BMW 5-serie kwamen uit onze fabriek. Als wereldmarktleider hebben we tegenwoordig mondiaal een marktaandeel van zo’n 40 procent.”

 

‘MCI heeft wereldwijd een marktaandeel van 40 procent’
 

Innovaties

Als director Engineering is Marten Westerhof verantwoordelijk voor de ontwikkeling van alle producten. “Onze afdeling Research denkt de basisconcepten van innovatieve systemen uit. Producten waar klanten behoefte aan hebben. De afdeling Engineering ontwikkelt deze concepten verder door tot leverbare systemen. We zijn altijd bezig met innovaties. Is een systeem al enige tijd op de markt, dan krijg je te maken met copycats. Langzaam zie je zo’n systeem richting commodity gaan. Dan halen wij onze handen ervanaf. Wij willen als MCI in samenspraak met onze klanten écht toonaangevend vernieuwend zijn in de branche. Daarin zie je een vraag naar steeds stabielere systemen die de demping tijdens het rijden optimaliseren en die steeds meer trillingen uit de spiegel halen.”

 

‘We hebben Erik Woerdeman binnengehaald via een tussenbureau dat hem kon aanbevelen’
 
_DSC7815Links Erik Woerdeman, rechts Marten Westerhof (foto's: Yvonne Kroese)
 

Automotive

Marten Westerhof: “We hebben Erik Woerdeman binnengehaald via een tussenbureau dat hem kon aanbevelen. We zaten toen in een situatie dat een potentiële klant met ons een nieuw concept wilde gaan ontwikkelen op basis van een zeer ambitieus tijdplan. Daar hadden wij wel oren naar, maar tegelijkertijd keken we aan tegen een gebrek aan managementcapaciteit. Voor ons was het zeer aantrekkelijk dat Erik die track record heeft in de automotive-industrie. Hij weet dus wat onze klanten belangrijk vinden. Maar ook van de software voor elektronica weet hij veel. Al na korte tijd konden we over hem beschikken. Hij heeft laten zien een luisterend oor te hebben en goed te letten op signalen vanuit de organisatie.”

Meerwaarde

“Wanneer Erik Woerdeman representatief is voor MPM Business Navigators, kan ik die organisatie aanbevelen. Erik doet precies wat ik van een goede projectmanager verwacht: goede plannen maken binnen de scoop die is gesteld en vervolgens die plannen vertalen naar de interne organisatie, naar wie wat moet doen en wanneer. Verder stuurt hij bij als dat nodig is en zorgt hij ervoor dat  de projectfasen binnen de gestelde tijd en het afgesproken budget wordt gerealiseerd. Ik vond het bijzonder plezierig dat hij al na één à twee weken zijn meerwaarde kon gaan tonen. Hij was dus snel ingewerkt.”

 

‘Ik vond het bijzonder plezierig dat Erik al na één à twee weken zijn meerwaarde kon tonen’
 

Verbinden

Eén van de proposities van MPM is dat de projectmanagers in deze organisatie goed kunnen verbinden. Marten: “Die ervaring heb ik met Erik zeker. Hij heeft te maken met verschillende afdelingen. Hij werkt samen met andere onderdelen van de Flex Group in Azië. Dan moet je wel kunnen verbinden. Dat lukt hem goed. Hij ziet erop toe dat de communicatie tussen de verschillende partijen en disciplines goed verloopt.”