Ze noemt zichzelf ‘het vangnet’. Ze staat op ‘Ons team’ op de laatste plaats, omdat ze nu eenmaal geen vennoot is. Last but not least. Er zijn ingewijden die haar zelfs de mater familias van MPM noemen. Alle reden dus voor een kennismaking met Marianne Klein. Zij heeft het bedrijf in twintig jaar zien groeien van twee tot veertien vennoten, verenigd in een vennootschap onder firma.
Marianne Klein is de vrouw van Gerrit Klein, een van de oprichters van MPM. Toch zouden we haar met enkel deze karakterisering tekortdoen. Want in de afgelopen twintig jaar is haar betrokkenheid bij MPM gegroeid van zo nu en dan een factuur maken naast haar werk in het onderwijs tot een parttime baan als administratief en secretarieel ondersteuner van de veertien MPM-vennoten. Ze heeft een brede functieomschrijving die ze graag op haar manier invult. Tot groot genoegen van de anderen binnen MPM.
“Ik zie Gerrit nog zitten op zijn kantoor hier in huis. Samen met Harry van Gemert was hij het bedrijf begonnen. Alles was klaar. Hij zat achter zijn bureau en zei: ‘Nu alleen de klanten nog’. De eerste opdracht kwam van Stork, het bedrijf waar hij eerder op de loonlijst had gestaan. Daarin speelde de gunfactor natuurlijk een rol. Na die opdracht volgden er vele. In het begin vond ik het nog even spannend wanneer een opdracht bijna was afgerond of er snel een volgende zou komen. Maar dat is altijd goed gegaan. Hij heeft nooit zonder werk gezeten.”
In die tijd was Marianne zelf kleuterjuf. “Mijn roots liggen dus in het onderwijs. Omdat de planning van de peuterspeelzaal ook in mijn takenpakket zat, had ik wat administratieve ervaring opgedaan. Na ongeveer een half jaar ben ik voor MPM gaan factureren. En naast MPM bouwde ik zelf mijn praktijk Valley Health op. Toen de som van die drie banen te veel werd, heb ik het onderwijs vaarwel gezegd. Het werk voor MPM is gestructureerd en zakelijk. Met Valley Health kan ik ervoor zorgen dat mensen zich beter voelen. Dat zijn twee kanten die goed bij mij passen.”
“Hoe meer het werk groeide, hoe meer ik mij MPM’er ging voelen en niet alleen maar ‘de vrouw van’. Wanneer nieuwe vennoten zich aansluiten bij MPM, maak ik hen aan de hand van een draaiboek wegwijs in wat van hen verwacht wordt, wat zij moeten regelen. Met administratieve en secretariële vragen kunnen ze altijd bij mij terecht.”
MPM is een vennootschap onder firma of VOF. Iedere vennoot is mede-eigenaar. Dat creëert onderlinge verbindingen die zakelijk van aard zijn. Marianne Klein: “Ik heb mij er vanaf het begin hard voor gemaakt om daarbij ook de partners te betrekken. Want het thuisfront is belangrijk voor het succes van een vennoot en dus van MPM als geheel. Dat geven we vorm in twee contactmomenten met z’n allen: de barbecue in de zomer en het gezamenlijke weekend in januari. Je leert elkaar beter kennen. Heel belangrijk. Iedereen voelt zich dan ook helemaal thuis. Dat vind ik winst.”
We hadden het toch over een club managers in de maakindustrie, met keiharde targets en zware verantwoordelijkheden? Klinkt een gezamenlijk weekendje uit dan niet wat soft? Marianne: “Absoluut niet. Als er zakelijke meningsverschillen zijn, hebben de vennoten daar andere overlegvormen voor. Dan komen die zaken op tafel en worden ze uitgesproken en uit de wereld geholpen. Zo kunnen we tijdens een weekend de warmte van een familie ervaren. Als ik een vennoot e-mail of bel, zal ik ook altijd vragen naar hoe het privé gaat. Die betrokkenheid op elkaar is eigen aan MPM. Heel bijzonder. Heel waardevol. Twintig jaar geleden had ik niet kunnen vermoeden, dat MPM deze grootte en vorm zou krijgen. Nu we die twee decennia achter ons hebben, denk ik: er mogen best nog een paar van die fijne mensen bij.”