Stephan Verboom over MPM

Stephan Verboom over MPM 26-02-2019

 

 

 

 

‘Laat MPM vooral de organisatie blijven die zij nu is’

 

“MPM Business Navigators is een club van interim- en projectmanagers die inhoudelijk zeer deskundig zijn. Wanneer je een van hen inhuurt, neemt die persoon veel projectmanagementervaring met zich mee binnen de maakindustrie en dan vooral in de beverage.” Aan het woord is de heer Stephan Verboom die enige tijd geleden goede ervaringen heeft opgedaan met MPM binnen de Refresco Group.

 

Ervaring

Van 2015 tot 2018 was Stephan Verboom vestigingsmanager bij Refresco Bodegraven. Refresco is als private bottelaar een heel grote speler binnen Europa als het gaat om de productie van frisdranken en vruchtensappen. De vestiging Bodegraven maakt onderdeel uit van Refresco Benelux. Deze businessunit produceert frisdranken en vruchtensappen voor vooraanstaande retailers in Nederland en België.

 “Ik heb Gerrit Klein leren kennen bij Heineken in Zoeterwoude. Hij managede daar als MPM’er de bouw van twee nieuwe afvullijnen. Toen ik later in mijn functie als vestigingsmanager bij Refresco op zoek was naar een geschikte projectmanager, was de link met MPM zo gelegd. Mijn keuze voor Gerrit was op basis van de ervaring die ik bij Heineken met hem heb opgedaan.”

 

‘MPM’ers laten zien dat zij inhoudelijk zeer deskundig zijn’

 

Inhoudelijk deskundig

Bij Heineken had Stephan Verboom behalve Gerrit Klein ook diens medevennoot Evert-Jan Nieuwkerk leren kennen. Gevraagd naar de uitstraling van deze MPM’ers zegt Stephan heel resoluut. “MPM is geen snelle marketingclub die bedrijven wil paaien met een mooi verhaal en die een goudomrande dienstverlening belooft. MPM’ers laten zien dat zij inhoudelijk zeer deskundig zijn. Dat is een deel van hun kracht. Daarbij komt een stuk senioriteit. Zij hebben al heel veel gedaan, waar je als inhurend bedrijf je voordeel mee kunt doen.”

 

Soepeler proces

Nu is ieder project weer anders. Refresco is Heineken niet. Hoe belangrijk zijn dan nog senioriteit en dossierkennis? Stephan: “Heel belangrijk. Ze voorkomen dat de interim-manager in valkuilen stapt die hij eerder heeft gezien. Het project verloopt daardoor veel soepeler. Projectmanagement is echt een vak. Dat wordt vaak onderschat. Je ziet het nogal eens fout gaan, zelfs bij miljoenenprojecten. Omdat Gerrit Klein echt dat vak verstaat, heb ik hem naar Bodegraven gehaald. Hij heeft ervoor gezorgd dat de nieuwe productielijn tijdig kon worden gestart en binnen het afgesproken budget. Mooier kun je het niet hebben.”

 

‘De identiteit van MPM wordt sterk bepaald door het kunnen creëren van een relatie op basis van kennis en ervaring’

 

Respect

Met de MPM’er stapte toch een vreemde de organisatie in. Dat levert altijd een zeker afbreukrisico op. Stephan: “Om dat risico te vermijden, moet die persoon kunnen verbinden en een zekere vorm van overwicht hebben. Gerrit is een aimabele persoon die zowel op de werkvloer als in de boardroom kan verbinden. Hij is gericht op targets, houdt rustig het overzicht, is duidelijk en doortastend. Nee, ik heb hem nooit kunnen betrappen op stress. Hij weet wat erbij komt kijken om een afvullijn neer te zetten en stuurt op het verwachte resultaat. Kennis en ervaring geven hem een overtuiging die hij heel rustig weet over te brengen. Daardoor krijgt hij het respect van directie en medewerkers.”

 

Identiteit

Voor de komende jaren wenst Stephan Verboom de jubilerende MPM’ers toe dat zij de organisatie blijven die zij nu vormen. “Dat zij dus niet heel groot worden, waardoor zij hun identiteit gaan verliezen. Die identiteit wordt sterk bepaald door het kunnen creëren van een relatie op basis van kennis en ervaring. Die verbinding maakt dat een bedrijf een MPM’er vaker inschakelt.”