MPM managet realisatie van membraanfiltratieproject

MPM managet realisatie van membraanfiltratieproject 30-10-2018

Wafilin Systems is een innovatief bedrijf in het noorden van het land. Het brengt baanbrekende oplossingen op de markt als het gaat om de filtering van vloeistoffen. Met unieke membraanfiltratiesystemen kunnen hoge kosten van complexe processen worden verlaagd en verborgen waarden worden ontgrendeld. In 2017 won Wafilin Systems de WIS Award voor het indikken van melk. Het bedrijf is recent een samenwerking aangegaan met Avebe voor het indikken van aardappelvruchtwater met behulp van membraantechnologie. Het snelgroeiende bedrijf Wafilin Systems heeft MPM business navigator Gerrit Klein ingehuurd om het innovatieve membraanfiltratieproject te realiseren.

 

Circulaire oplossingen

Gerrit Klein was de laatste maanden regelmatig te vinden op de WaterCampus in Leeuwarden, waar Wafilin Systems, koploper op het gebied van membraanfiltratieconcepten, te vinden is. CEO Henk Schonewille heeft een duidelijke missie. “Wij realiseren met onze systemen unieke en rendabele circulaire oplossingen in de wereld van morgen.” Toen Avebe in 2017 zijn productieproces verder wilde gaan verduurzamen, was het daarom ook niet zo heel verwonderlijk dat het contact zocht met Wafilin Systems. De gesprekken die volgden, hebben geleid tot het project Duurzaam Concentreren van Aardappelsap met Membranen (DUCAM). Vanaf januari 2019 zal DUCAM steeds meer vorm krijgen op de productielocatie van Avebe in Ter Apelkanaal.

 

CO2-reductie

Wafilin - voor MPM 3Bij de verwerking van agrarische producten blijft een hoeveelheid restsappen over. Die bevatten nog te veel waardevolle componenten – bijvoorbeeld suikers en eiwitten – om dat sap klakkeloos in het riool af te laten vloeien. Wereldwijd neemt de vraag naar agro-reststromen toe. Door Wafilin Systems kan Avebe beter aan die vraag voldoen. Met het membraanfiltratiesysteem kan het aardappelsap ingedikt worden. Het water uit de aardappel wordt na de behandeling hergebruikt als bedrijfswater. Bovendien verbruikt dit systeem veel minder energie dan bijvoorbeeld verdamping door verhitting. Met de unieke oplossing van Wafilin Systems B.V. realiseert Avebe een CO2-reductie van 13.000 ton per jaar.

 

Topsector Energie

Het innovatieve project DUCAM wordt medegefinancierd door de regeling Demonstratie energie-innovatie (DEI), een onderdeel van Topsector Energie: de drijvende kracht achter innovaties die nodig zijn voor de transitie naar een betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam energiesysteem.

Wafilin - voor MPM 2Door het project DUCAM in Ter Apelkanaal voor Wafilin Systems te managen, biedt MPM’er Gerrit Klein toegevoegde waarde aan die transitie. “Bij Wafilin Systems is alle kennis aanwezig over het innovatieve membraanfiltratiesysteem. Maar minder de expertise om zoiets moois ook grootschalig en multidisciplinair in te zetten.”
“Ik ben geen echte aardappelkenner. Wel heb ik veel expertise in het managen van dergelijke grootschalige projecten. Wafilin Systems focust geheel op zijn eigen kerncompetenties en huurt mijn expertise in. Dat vind ik een prachtige uitdaging. Tijdens de aardappelcampagne van 2019 zal Avebe het membraanfiltratiesysteem in gebruik nemen.”