Membraanfiltratieproject klaar voor aardappeloogst

Membraanfiltratieproject klaar voor aardappeloogst 31-07-2019

Wafilin Systems B.V. realiseerde een membraanfiltratiesysteem dat af moest zijn vóór de aardappeloogst van 2019. MPM'er Gerrit Klein leidde dit prestigieuze project op verzoek van ceo Henk Schonewille.

 

Aardappelvruchtwater

Wafilin Systems, een innovatief bedrijf op het gebied van membraantechnologie, ging in 2017 een samenwerking aan met Avebe. Dit bedrijf besloot toen om productieprocessen verder te verduurzamen. De gesprekken die tussen Avebe en Wafilin Systems volgden, leidden tot het project Duurzaam Concentreren van Aardappelsap met Membranen (DUCAM). Een project dat volledig past in de missie van Wafilin Systems. Ceo Henk Schonewille: "Wij realiseren met onze systemen unieke en rendabele circulaire oplossingen in de wereld van morgen.” 

Intussen zijn we twee jaar verder. Avebe kan op zijn productielocatie in Ter Apelkanaal met de unieke oplossing van Wafilin Systems een CO2-reductie van 13.000 ton per jaar realiseren. 

 

Kernactiviteiten

In een van de nieuwsbrieven van Wafilin Systems gaat de heer Schonewille uitgebreid in op de focus van het bedrijf en op de toegevoegde waarde van MPM'er Gerrit Klein in dit DUCAM-project. “We willen Wafilin onder de aandacht brengen en houden door in te spelen op alle uitdagingen die op ons afkomen. Dat doen we door ons te concentreren op onze onderscheidende sterke punten en kernactiviteiten. Taken waarvoor we specifieke competenties missen, besteden we uit."

 

Juiste man

“De integratie van onze membraantechnologie in het bestaande productieproces bij Avebe vereiste een uiterst gespecialiseerde aanpak. De aanpak van een senior projectmanager zoals Gerrit Klein was voor ons de beste garantie voor een vlotte uitvoering van een dergelijke uitdaging. Gerrit en ik hebben eerder samengewerkt in andere grootschalige membraanprojecten. Op basis van mijn ervaringen met hem was ik ervan overtuigd dat hij de juiste man voor deze klus was. Ik was dan ook erg blij toen hij onmiddellijk instemde om bij ons aan boord te komen."

 

Terugblik

Gerrit Klein was de afgelopen twee jaren regelmatig te vinden op de WaterCampus in Leeuwarden, waar Wafilin Systems is gevestigd, en op de Avebe-locatie in Ter Apelkanaal.  Hij kijkt in diezelfde nieuwsbrief met gepaste trots terug. "Tijdens het project werden we geconfronteerd met verschillende uitdagingen op het gebied van technologie,  contracten en organisatie. Het is dan de taak van de projectmanager om zich te concentreren op de hele procedure. Om niet te verdwalen in details. Als je focust op het grote geheel zie je juist details die niemand anders opmerkt en kun je de actie ondernemen die echt nodig is."

"Ja, we zijn trots dat we de installatie volgens plan hebben kunnen leveren. We kijken uit naar de opstartfase, die begint zodra de aardappelen worden geoogst en verwerkt. Dan krijgen we het bewijs van de volledige effectiviteit van het systeem."