Marcel van der Hart spin in het web bij ‘Big Bounce’

Marcel van der Hart spin in het web bij ‘Big Bounce’ 06-02-2018

‘Bei Big Bounce geht es hoch hinaus’, kopte de website van RTL Duitsland op vrijdag 26 januari 2018. De dag waarop tv-kijkers daar een volledig nieuw fenomeen konden gaan zien. ‘Big Bounce’, een spectaculaire trampolineshow van Endemol Shine Duitsland voor eindklant RTL Duitsland, werd eerder opgenomen in de evenementenhal van Breepark in Breda. MPM business navigator Marcel van der Hart was erbij als projectmanager voor trampolineleverancier ELI Play.

 

ELI Play bouwt trampolineparken in Europa en Azië. Onder andere voor Superfly in Duitsland. Daar kwam Endemol Shine Duitsland kijken. Op zoek naar een bedrijf dat in korte tijd uitdagende banen kon ontwerpen en realiseren met trampolines en andere toestellen voor ‘Big Bounce Trampolineshow’. Het tijdpad was erg kort. Slechts een paar maanden later zouden de opnames al plaats moeten vinden. Het leek een mission impossible. Toch is het gelukt.

 

 

Engineering en realisatie

Marcel van der Hart: “ELI Play heeft eigen designers en volledige productiefaciliteiten. Ze kunnen snel schakelen. In no time stonden veel verschillende soorten trampolines en toestellen op papier die geschakeld meerdere prachtige parcoursen opleverden.”

Marcel van der Hart was als projectmanager voor ELI Play bij de opbouw betrokken. “Ik heb invulling gegeven aan het inrichten van het parcours en het testen van de toestellen. Dan gaat het om het traject van engineering tot en met realisatie. Dat gebeurde in eerste instantie op de eigen locatie van ELI Play en later in de evenementenhal van Breepark in Breda. Normaal springen mensen verticaal op een trampoline. Voor ‘Big Bounce’ moesten we een parcours van geschakelde toestellen ontwikkelen, waarbij de deelnemers vanuit verschillende hoeken springen. Ook zaten er grote hoogteverschillen in dat parcours. Allemaal heel dynamisch.”

 

Funfactor en veiligheid

Big Bounce“Voordat we de baan in Breda gingen bouwen, hebben we eerst  stukken van de baan opgebouwd in Eindhoven om met testspringers en Endemol Shine Duitsland het geheel te kunnen beoordelen. De hamvraag was: hoe groot kan de funfactor zijn bij een zo optimaal mogelijke veiligheid? Die veiligheid was voor mij als projectmanager de grootste uitdaging. Zes dagen lang zijn steeds tachtig mensen over de baan gegaan. Bijna vijfhonderd in totaal. Eerst in duels, later voor de snelle tijden. We hebben op allerlei mogelijke manieren onderzocht hoe we dat zo veilig mogelijk kunnen doen. Langs de hele baan hebben we in totaal 1.300 m3 aan schuim neergelegd. Verder was de tijd een enorme uitdaging. Begin juli 2017 werd het contract ondertekend. Eind november 2017 vonden de eerste opnamen plaats. Toen moest de hele baan er staan. Dat wil zeggen: we moesten de baan ook steeds weer een andere look and feel kunnen geven, omdat die afwisseling de tv-kijker meer zou binden aan het programma.”. Alle mensen binnen ELI Play hebben een enorme flexibiliteit en inzet getoond om de deadlines te halen en een schitterende, uitdagende baan te realiseren.

 

R&D on the job

MPM Business Navigators is op veel plekken actief in de maakindustrie. Maar niet zo vaak met een opdracht als deze. Marcel: “Het eindproduct wordt niet voor productiedoeleinden ingezet, maar voor de fun. Voor een competitie, die op televisie wordt uitgezonden. Ik heb me verbaasd over de grote creativiteit binnen de tv-branche. Nog vlak voor de opnames hebben we wijzigingen aangebracht. Met een grote groep mensen ben ik dagenlang van 7.00 tot 23.00 uur bezig geweest.”

Het project had dus veel research & development in zich. Marcel: “Ja, dat klopt, maar dan wel on the job. Hoe bouw je een standaard duikplank uit een zwembad om tot een spannend obstakel? Wat is het effect van een mogelijke val van 5 meter vergeleken met een val van 2 meter hoogte? Wat is dan nodig om de veiligheid van de deelnemers te garanderen? Samen met TÜV als adviserende partner hebben we steeds gekeken naar optimale oplossingen die dus de meeste veiligheid boden.”

 

Vanaf vrijdagavond 26 januari wordt iedere vrijdag om 20:15 uur de ‘Big Bounce Trampolineshow’ uitgezonden op RTL Duitsland. De eerste terugkoppeling van de klant, na de eerste uitzending, toont aan dat de show goed ontvangen is en vele kijkers trekt. In totaal zijn er zes uitzendingen, waarbij het laatste deel de finale is.

 

Bronvermelding foto: RTL Duitsland

Kijk hier voor filmpjes over 'Big Bounce'. 

Meer weten over 'the making off' van de show, klik dan op voorgaande link.