4 tips voor optimale continuïteit

Ook wanneer nationale regeringen diverse vervoersbeperkingen opleggen, wil MPS zijn naam hooghouden. MPM’er Emile Baltussen ondersteunt het bedrijf bij de borging van de continuïteit en de optimalisering van het projectmanagement in bijzondere tijden.

Het concern MPS Systems B.V. levert wereldwijd aan meer dan veertig landen hoogwaardige flexo-, offset-, zeefdruk- en hybride drukpersoplossingen voor het bedrukken van etiketten en flexibele verpakkingen. De onderneming is sterk in kwaliteit én in maatoplossingen. Daarom wordt het bedrijf in Arnhem wel de Porsche in de drukpersindustrie genoemd. Noblesse oblige. Ook wanneer nationale regeringen diverse vervoersbeperkingen opleggen, wil MPS zijn naam hooghouden. MPM’er Emile Baltussen ondersteunt het bedrijf bij de borging van de continuïteit en de optimalisering van het projectmanagement in bijzondere tijden.

De machines die ze in Arnhem bouwen, zijn beslist niet standaard te noemen. De klant heeft bij de engineering altijd een belangrijke vinger in de pap. MPS stelt de mensen die de machine bedienen centraal. Operator focused, results driven. Als mens en machine elkaar optimaal ‘begrijpen’, kan de machine de klant het beste rendement bieden. Daarom: maatwerk waar mogelijk, gekoppeld aan een hoogwaardige kwaliteit.

Tip 1. Grote flexibiliteit

Die propositie schept uitdagingen. Zeker wanneer landen in het internationaal verkeer continu hun spelregels veranderen vanwege COVID-19. Emile: “Als klant mag je verwachten dat de MPS-service engineer binnen de afgesproken periode de machine installeert, in bedrijf stelt en de klant traint. En als productiebedrijf zelf mag je erop rekenen dat ingekochte componenten en resources op tijd geleverd worden. De borging van continuïteit vraagt om een grote flexibiliteit in het plannen en het volgen van de nationale maatregelen.”

Tip 2. Brede scope

De scope van Emiles opdracht was breed. “Had Sales een project verkocht, dan kwam dat bij mij terecht. Ik was verantwoordelijk voor de uitvoering ervan inclusief de installatie. Daarbij rapporteerde ik rechtstreeks aan MPS-ceo Atze Bosma.” In dat hele productieproces stuurde Emile verschillende projectteams aan. “Als een pas verkocht project op mijn bureau terechtkwam, keek ik met Supply Chain en Engineering op welke termijn we dat konden uitvoeren. We werkten de afspraken met de klant verder uit en planden het project in. Inkoop zorgde ervoor dat alle onderdelen op tijd beschikbaar waren. En we bereidden de installatie van de machine voor. Na oplevering van het project droeg ik de verantwoordelijkheid over aan de serviceafdeling.”

Tip 3. Uitdaging

Wat ieder project tot een uitdaging maakt, is de combinatie van maatwerk en de met elkaar afgesproken doorlooptijd. “Bij MPS Systems is alles strak geregeld. Om de continuïteit te borgen in de COVID-19-periode, was het zaak daar nog een tandje bij te zetten. Hoe houd je maatwerk en dus flexibiliteit in stand, zonder in te leveren op continuïteit? In deze opdracht kon ik gebruikmaken van mijn expertise om in een sterk internationale klantomgeving met allerlei taal- en cultuurverschillen onder hoge druk focus te houden op belangrijke zaken. Om in een organisatie een balans te zoeken tussen verschillende belangen.”

Tip 4. Verbinding

Als MPM’er maakt Emile onderdeel uit van een selecte groep managers in de technische industrie. Managers die zich erop voorstaan dat zij goed kunnen verbinden. Emile: “Die competentie was ook in deze opdracht zeer relevant. Ik had te maken met klanten, lokale agents in veertig landen, een interne afdeling Sales, met inkoop, assemblage, ingebruikname, engineering en service. Bij ieder project moest alles precies in elkaar grijpen. Dan kwam het er in mijn rol op aan, dat je goed kunt verbinden. Ik keek hoe de processen zijn geregeld en waar veranderingen mogelijk waren. Maar nooit alleen maar om te veranderen. Het ging mij erom om in verbinding met elkaar kwaliteit en continuïteit te borgen. Zo wilde ik eraan bijdragen dat MPS Systems haar leidende rol behoudt: de Porsche in de printindustrie.”

Foto machine: MPS Systems B.V.



Lees meer over dit onderwerp

Gerelateerde projecten

Master of management voor de master of malt

Ad van den Bovenkamp
MPM Business Navigators zet zijn expertise in om strategische opgaven te vertalen naar operatie. Vooral in de technische maakindustrie. Ad van den Bovenkamp – een van de vijftien business navigators – is actief voor moutproducent Boortmalt. In het Antwerpse havengebied moet eind 2018 de vierde mouterij – ‘M4’ in Boortmalttaal – operationeel worden. Ad doet hiervoor het projectmanagement. “Als we M4 in gebruik hebben genomen, is deze locatie van Boortmalt qua productiecapaciteit de grootste ter wereld.”
Lees meer

De organisatie voorbereiden op een greenfield fabriek

Loek Wisseborn
Op papier is het project al heel uitdagend. Een nieuwe greenfield fabriek realiseren met een veel grotere netto-vloeroppervlakte. Dat betekent ook meer productiecapaciteit om te kunnen voldoen aan een groeiende vraag. Produlab Pharma, een producent van diergeneesmiddelen, ziet volop mogelijkheden. Een groeiproces als dit moet wél beheerst worden uitgevoerd. Bij die mooie uitdaging geeft het bedrijf aan MPM business navigator Loek Wisseborn een belangrijke faciliterende rol.
Lees meer